top of page

Hvordan sy om en genser til jakke med glidelås

Oppdatert: 23. sep. 2022

Alle elsker en deilig cardigan, men er du som oss er du ikke like glad i alle vrangmaskene som må til for å strikke en cardigan frem og tilbake. I dette blogginnlegget viser vi deg hvordan en hvilken som helst genser kan sys om til en jakke med glidelås.


Pssst! Denne jakken har nå kommet i forbedret versjon som #ZipMeJacket. Dersom du har kjøpt en oppskrift via Design Selv og ønsker den oppdaterte versjonen av oppskriften kan du sende oss en mail på hello@dreamknit.no med ordrebekreftelsen din. Vi har også laget instruksjonsvideoer som viser deg hvordan du syr inn glidelås steg for steg.


Vi har gjort en #dreamknithack og forvandlet en Dreamknit-genser med oversized passform, høy hals og vide ermer til en cardigan med glidelås. Genseren er strikket i Filcolana Arwetta og Tilia i den nydelige fargen Caramel med strikkefasthet 21 m/10 cm på pinne 4.0.


Gå inn i designverktøyet og lag din drømmegenser du også!Du trenger

  • Genseren din. Den bør være ferdig blokket slik at den ikke endrer størrelse senere.

  • En glidelås. Pass på at det er en delbar glidelås med riktig lengde, vi har brukt 50 cm og tilpasset lengden på genseren slik at den passer.

  • Symaskin. En helt vanlig symaskin gjør jobben, men det blir litt enklere med en glidelåsfot.

  • Sytråd i matchende farge

  • Knappenåler

  • Stoffsaks


Steg 1: Forbered til å klippe og sy

Dersom du vet at genseren du skal strikke skal gjøres om til en cardigan anbefaler vi at du legger opp tre ekstra masker midt på forstykket. Disse tre maskene strikkes *vrang, rett, vrang* for å markere masken du skal klippe i senere. Ps: du kan også strikke halskanten frem og tilbake i stedet for rundt og rundt, og brette den inn og sy på plass før du monterer glidelåsen. Da blir det en pen kant øverst ved ribbkanten.


Dersom du allerede har en genser uten klippemasker foran kan du bruke en tråd garn med kontrastfarge for å markere hvor du skal klippe og sy. Ta en nål og sy i den midterste rettmasken fra nederst på bolen og hele veien opp med litt lange trådsprang.Steg 2: Klar, ferdig, sy!

Still symaskinen på sikksakk-søm. Vi har brukt tråd i samme farge som glidelåsen, og satt både lengde og bredde på stingene på symaskinen til 3 mm.


Sy langs vrangmaskene på hver side av rettmasken i midten på jakken. Det er lurt å sy minst to ganger på hver side slik at du er helt sikker på at maskene ikke rakner (totalt 4 sømmer). Dobbeltsjekk at du har sydd over vrangmaskene helt i toppen og bunnen av genseren.


PS: Prøv deg gjerne litt frem med prøvelappen før du går løs på genseren.
Steg 3: Fra genser til jakke

Klipp langs rettmasken midt på jakken. Genseren er nå en jakke!Steg 4: Zip me up

Nå skal glidelåsen monteres! Lukk glidelåsen, og nål den fast til jakken rett mot rett langs hele klippekanten på begge sider, men spar øverst i halskanten til slutt. Sørg for at glidelåsen er festet jevnt langs hele jakken (ikke “dra” i genseren underveis), og at kanten mellom glattstrikk og vrangbord møtes på hver side av jakken samt øverst ved halskanten. Prøv deg litt frem for å få det til jevnt.Vi anbefaler å tråkle langs hver side for hånd med nål og tråd først for at det skal bli enklere å sy glidelåsen på jevnt. Dersom du har en glidelåsfot blir monteringen enklere, men dette er ikke nødvendig.


Steg 5: Nå skal det festes Sy med rettsøm langs hver side av glidelåsen opp til halskanten. Nål så fast glidelåsen til halskanten, og sy fast glidelåsen med håndsøm.


Klipp av trådrester og stuss sårkanten før du syr stoffet på glidelåsen lett fast til innsiden av jakken.
Voilá! Du har laget din helt egen cardigan!


Del gjerne resultatet på Instagram med #dreamknit og #dreamknithack

2 964 visninger
bottom of page